Szpitalny fundusz - Woźniewska, Elżbieta (Menedżer Zdrowia, 2007)
Czy ratunkiem dla zadłużonych placówek może być rządowa agencja finansowa? Chyba tak, bo ostrożne szacunki wskazują, że zadłużenie wymagalne szpitali wynosi 3 mld zł. Naturalnie, można założyć, że sytuację poprawi samouzdrawianie się sektora – komercjalizacja i prywatyzacja oraz likwidacja placówek medycznych. Nie wiadomo jednak, jakie będą efekty takich działań. Przekazanie w latach 2008–2009 kolejnych 600 mln zł dotacji z programu Wzmocnienie Bezpieczeństwa Zdrowotnego Obywateli może również nie rozwiązać problemu. Sytuacja sektora szpitalnego powoduje, że zasadne może być wyodrębnienia grupy zakładów, których sanacja nie będzie polegała tylko na komercjalizacji. By restrukturyzacja tych jednostek się powiodła, warto stworzyć fundusz rozwoju szpitalnictwa.