Narodziny mastodonta (Menedżer Zdrowia, 2007)
Przedstawiamy kulisy największej fuzji na polskim rynku farmaceutycznym. Węgierski koncern farmaceutyczny Gedeon Richter i Polpharma, największy polski producent leków z przychodami sięgającymi miliarda złotych, ogłosili plan połączenia. Richter zamierza kupić Polpharmę do końca 2008 r. za 1,3 mld USD. Zapłatą za 99,65 proc. akcji firmy ze Stargardu Gdańskiego będzie ponad 6 mln nowych walorów wyemitowanych przez koncern z Węgier. W zamian za możliwość zakupu wspomnianych 99,65 proc. akcji obecny właściciel Polpharmy, kontrolowana przez Jerzego Staraka firma inwestycyjna Genefar BV, stanie się posiadaczem 25 proc. udziałów Gedeon Richter, a sam Starak – wiceprzewodniczącym rady dyrektorów koncernu.