Rząd kluczy - Radziwiłł, Konstanty (Menedżer Zdrowia, 2007)
Autor zwraca uwagę, że Rząd umywa ręce, a nagabywany o środki, które mogłyby rozwiązać problem czasu pracy lekarzy, umywa po prostu ręce. Najpierw – ustami minister Kopacz – mówił coś o możliwości odsunięcia wejścia w życie ustawy w nowy sposób regulującej czas pracy lekarzy, a potem zrezygnował nawet z przedstawienia szybkich poprawek do niej (np. umożliwiających rezygnację z obowiązku udzielenia 11-godzinnego odpoczynku w każdej dobie). Czyżby miało to oznaczać, że ciągle aktualne jest powiedzenie, że gdy partia mówi, że nie da, to nie da; kiedy mówi, że da, to mówi?