Artykuł oryginalnyOcena wpływu dolegliwości towarzyszących chorobie refluksowej przełyku na jakość życia pacjentów leczonych przez 4 tygodnie jednorazową dawką omeprazolu 20 mg/dobę (ENJOY 12 HE/2005) - Huk, Jacek; Wallner, Grzegorz; Dąbrowski, Andrzej; Solecki, Michał; Majewski, Marek; Kubalewska, Magdalena; Wiktor, Witold; Jackowski, Lechosław (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2007)
Wstęp: Choroba refluksowa przełyku jest narastającym problemem dobrze rozwiniętych społeczeństw i wiąże się z obniżeniem jakości życia, możliwymi powikłaniami oraz kosztami leczenia. Cel pracy: Ocena wpływu dolegliwości na jakość życia na podstawie kwestionariuszy jakości życia wypełnianych przez pacjentów. Materiał i metody: Przebadano 10 832 chorych z chorobą refluksową, na podstawie autorskiego kwestionariusza jakości życia, przed rozpoczęciem leczenia omeprazolem w pojedynczej dawce 20 mg/dobę oraz po 4 tyg. leczenia. Dokonano analizy wpływu leczenia tym lekiem na subiektywne dolegliwości towarzyszące chorobie refluksowej w wyodrębnionych 9 grupach. Wykorzystano autorski kwestionariusz jakości życia. Wyniki: Pojedyncza dawka omeprazolu – 20 mg/dobę przez 4 tyg. znacząco poprawia jakość życia pacjentów z chorobą refluksową przełyku. Omeprazol okazał się jednakowo skuteczny w eliminacji wielu subiektywnych dolegliwości, towarzyszących chorobie. Wyniki cechowało prawdopodobieństwo 99% (p<0,01). Wnioski: 1. Przed leczeniem omeprazolem prawie 90% chorych z chorobą refluksową przełyku miało obniżoną jakość życia. Wielkość poprawy jakości życia po leczeniu wynosiła 64%. 2. Omeprazol działał równie skutecznie, niezależnie od dominującego objawu choroby refluksowej przełyku.