Artykuł poglądowyPostępy w endoskopii przewodu pokarmowego 2006 – echoendoskopia - Starzyńska, Teresa; Białek, Andrzej; Marlicz, Wojciech (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2007)
Badanie echoendoskopowe w połączeniu z biopsją od kilku lat jest uznaną metodą diagnostyczną w praktyce gastroenterologicznej. Liczba wskazań diagnostycznych i terapeutycznych do wykonania tego badania jest duża i stale rośnie. W niniejszym artykule na podstawie przeglądu najważniejszych publikacji, które ukazały się w piśmiennictwie anglojęzycznym między styczniem 2006 r. a marcem 2007 r., omówiono najnowsze zagadnienia dotyczące diagnostyki echoendoskopowej przewodu pokarmowego. Korzystając z bazy Medline, z ponad 900 opublikowanych w tym czasie prac na temat echoendoskopii wybrano 37, głównie o charakterze oryginalnym, mające aspekt nowatorski lub metaanalizy. W artykule przedstawiono problemy związane z nowoczesną diagnostyką, terapią oraz bezpieczeństwem endoskopowej ultrasonografii.