Kardiochirurgia DorosłychCałkowicie torakoskopowa chirurgiczna ablacja izolowanego migotania przedsionków metodą mikrofalową – pierwsze polskie doświadczenia - Hrapkowicz, Tomasz; Bisleri, Gianluigi; Kubacki, Krzysztof; Zembala, Michał; Foremny, Jerzy; Przybylski, Roman; Sokal, Adam; Nadziakiewicz, Paweł; Kalarus, Zbigniew; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wstęp: Migotanie przedsionków (AF) jest najczęściej występującym zaburzeniem rytmu serca. Leczenie farmakologiczne, podobnie jak intensywnie rozwijające się metody przezskórnej ablacji, wciąż nie zapewniają trwałego wyleczenia AF. Jednocześnie metody chirurgiczne oferujące najlepsze wyniki leczenia mają ograniczone zastosowanie ze względu na rozległość zabiegu. Całkowicie torakoskopowa izolacja żył płucnych jest nową, mało inwazyjną metodą leczenia izolowanego AF. Niniejsza praca opisuje zastosowanie tej metody po raz pierwszy w Polsce. Przedstawiono w niej jednocześnie analizę wstępnych wyników leczenia. Cel pracy: Celem naszej pracy była wstępna ocena bezpieczeństwa i skuteczności chirurgicznej, w pełni torakoskopowej ablacji AF u pacjentów z izolowanym migotaniem przedsionków przy zastosowaniu metody mikrofalowej. Materiał i metody: Do zabiegu zakwalifikowano 9 pacjentów w wieku 37–64 lat (K=3; M=6). Dziewięcioro pacjentów cierpiało z powodu napadowego AF, 4 przetrwałego i 3 utr- walonego AF. Średni okres trwania AF wynosił 58,8±29,3 miesiąca. Izolację żył płucnych wykonano, stosując technikę mikrofalowej ablacji (Flex 10 Antenna), wykorzystując technikę endoskopową. Wyniki: W trakcie zabiegów operacyjnych nie wystąpiły istotne powikłania reoperacji z powodu krwawienia. W obserwacji szpitalnej u 4 pacjentów występowały okresowe, krótkotrwałe napady migotania przedsionków, które opanowano farmakologicznie. U jednego pacjenta pojawiło się trzepotanie przedsionków. Średni czas pobytu na oddziale kardiochirurgii wyniósł 4,7 dnia. W dalszej obserwacji poszpitalnej, która wyniosła 56–392±217 dni rytm zatokowy utrzymywał się u 7 (77,7%) pacjentów. Wnioski: Całkowicie torakoskopowe, mało inwazyjne, chirurgiczne leczenie izolowanego AF jest metodą bezpieczną, o dużej skuteczności we wczesnym okresie obserwacji. Konieczne są jednak dalsze badania na większej grupie chorych, które określą długoterminową skuteczność tej metody leczenia AF.