Artykuł poglądowyZnaczenie jakości kolonoskopii przesiewowej - Kamiński, Michał F.; Reguła, Jarosław (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2007)
Kolonoskopia stanowi bardzo obiecującą metodę badania przesiewowego, gdyż pozwala nie tylko wcześnie wykrywać raka jelita grubego, ale również zapobiegać jego rozwojowi przez usuwanie zmian prekursorowych – gruczolaków. Skuteczność kolonoskopii przesiewowej, wyrażona zmniejszeniem zapadalności i śmiertelności z powodu raka jelita grubego, wymaga dokładnego oczyszczenia jelita ze zmian prekursorowych. Jakość kolonoskopii, mierzona odsetkiem wykrywanych gruczolaków, zależy w głównej mierze od dokładności i umiejętności endoskopisty. Warunkiem zwiększenia skuteczności kolonoskopii przesiewowej jest uświadomienie problemu jakości badania i wprowadzenie stałych programów jej monitorowania i weryfikacji.