Artykuł poglądowyZmiany torbielowate w trzustce - Lipiński, Michał; Degowska, Małgorzata; Rydzewska, Grażyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2007)
Guzy torbielowate trzustki są rzadką grupą schorzeń (<1%), których częstość występowania oraz potencjalna złośliwość wzrasta wraz z wiekiem. W prognozowaniu i sposobie postępowania ważne znaczenie ma różnicowanie wśród wielu typów zmian mogących występować w trzustce. Szczególnie ważne wydaje się być różnicowanie pseudotorbieli z guzami torbielowatymi. Błąd w diagnozie może prowadzić do poważnych powikłań i opóźnić rozpoczęcie właściwej terapii. W pracy przedstawiono klasyfikację, charakterystykę oraz sposób postępowania w poszczególnych typach zmian. Zwrócono również uwagę na specyfikę diagnostyki opisywanych zmian.