Opis przypadkuEozynofilowe zapalenie jelit – rzadka przyczyna bólów brzucha i biegunki - Radwan, Piotr; Radwan-Kwiatek, Karolina; Laskowska, Katarzyna; Skrzydło-Radomańska, Barbara; Skomra, Danuta (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2007)
Eozynofilowe zapalenie jelit jest rzadką jednostką chorobową o nieznanej etiologii, charakteryzującą się naciekiem kwasochłonnym w obrębie ściany jelit. Dotyczyć może każdego odcinka przewodu pokarmowego. Najczęstszą lokalizację zapalenia stanowi jednak jelito cienkie oraz żołądek. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek 20-letniego pacjenta z silnymi dolegliwościami bólowymi brzucha, wymiotami i biegunką, powiązanymi z obwodową eozynofilią oraz przewężeniami w obrębie jelita cienkiego. Rozpoznanie ustalono na podstawie wywiadu klinicznego, badania fizykalnego, radiologicznych badań obrazowych, a także obrazu endoskopowego i histologicznego. W wyniku zastosowanej steroidoterapii uzyskano całkowite ustąpienie objawów choroby oraz zmniejszenie nacieku kwasochłonnego. Przypadek prezentowany jest ze względu na rzadkie występowanie, jednocześnie dokonano przeglądu piśmiennictwa.