Kardiochirurgia DorosłychAblacja cennym uzupełnieniem operacji na zastawce mitralnej – doświadczenia własne - Jurko, Cezary; Krawczyk, Elzbieta; Stążka, Janusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Po przeprowadzeniu w Klinice Kardiochirurgii AM w Lublinie 30 operacji ablacji endokardialnych prądem o częstotliwości radiowej przedstawiono własne doświadczenia. Wskazaniem było napadowe bądź utrwalone migotanie przedsionków. Ablacje przeprowadzono podczas operacji zastawki mitralnej. Wykonywano też równocześnie operacje innych zastawek i pomostowanie tętnic wieńcowych. Nie obserwowano powikłań związanych z zabiegami ablacji. Po operacji u 77% chorych obserwowano nawrót migotania przedsionków. 70% chorych wymagało kardiowersji elektrycznej. Jednak w dniu wypisu u 70% chorych utrzymywał się rytm zatokowy. Roczny okres obserwacji pooperacyjnej upłynął u 12 chorych. U 10 z nich utrzymuje się rytm zatokowy (83%). W związku z tym można stwierdzić, że ablacja jest cennym uzupełnieniem operacji na zastawce mitralnej.