TorakochirurgiaOcena przydatności badania śródoperacyjnego w diagnostyce zmian płucnych, opłucnej i śródpiersia, przerzutów raka niedrobnokomórkowego płuca do węzłów chłonnych śródpiersia oraz radykalności zabiegu operacyjnego - Langfort, Renata; Szczepulska-Wójcik, Ewa; Rudziński, Piotr; Orłowski, Tadeusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wstęp: Głównymi wskazaniami do wykonania badania śródoperacyjnego jest ustalenie obecności i charakteru zmiany, ocena marginesu chirurgicznej resekcji i wartości pobranego materiału do dalszej diagnostyki mikroskopowej. Cel pracy: Celem pracy była analiza przydatności wykonanych badań śródoperacyjnych w rozpoznawaniu chorób płuc, opłucnej i śródpiersia, w wykrywaniu przerzutów w węzłach chłonnych śródpiersia u chorych z guzem płuca oraz w ocenie radykalności zabiegu operacyjnego w oparciu o retrospektywnie przebadany materiał. Materiał i metody: Badanie obejmowało 539 przypadków, w których wykonano 905 badań śródoperacyjnych: 894 związane były z chorobami płuc, opłucnej i śródpiersia, a 11 z diagnostyką innych narządów. Wynik badania śródoperacyjnego porównywano z rozpoznaniem ostatecznym. Wyniki: Badania śródoperacyjne zmian w płucach stanowiły 308 badań. Wśród nich rozpoznania zgodne stanowiły 96,8%, odroczone 2,6%, fałszywie ujemne i dodatnie, mające istotne konsekwencje dla chorych po 0,3%. 59 badań dotyczyło oceny marginesu chirurgicznego, zgodne wynosiły 98,3%, odroczone 1,7%. Nie było badań fałszywie ujemnych i dodatnich. Zmiany w opłucnej obejmowały 15 badań śródoperacyjnych. Zgodne stanowiły 86%, fałszywie ujemne, które jednak nie spowodowały zmiany postępowania chirurgicznego, 13,3%. Liczba ocen śródoperacyjnych węzłów chłonnych wynosiła 493 badań, w tym 99,8% było zgodnych, po 0,1% fałszywie ujemnych i fałszywie dodatnich, bez wpływu na zabieg chirurgiczny. Zmiany w śródpiersiu dotyczyły 19 badań. Większość określała przydatność wycinków do dalszej diagnostyki (57,9%), 0,5% badań odroczono, natomiast nie było badań fałszywie dodatnich i ujemnych. Prawidłowe odpowiedzi stanowiły 98,2%, pozostałe 1,8% obejmowało badania odroczone (1,2%), fałszywie ujemne (0,4%), fałszywie dodatnie (0,2%). Badania błędne, odmienne niż w rozpoznaniu ostatecznym wyniosły 0,2%, ale tylko 1 miało istotne konsekwencje dla chorego (0,1%). Wnioski: Badanie śródoperacyjne jest badaniem niezwykle istotnym, zwłaszcza w postępowaniu onkologicznym, charakteryzującym się wysoką czułością i swoistością.