TorakochirurgiaLobektomia czy resekcja brzeżna? Wyniki leczenia chorych operowanych z powodu niedrobnokomórkowego raka płuca w stopniu zaawansowania T1N0M0 - Bella, Mariusz; Kowalewski, Janusz; Dancewicz, Maciej; Świniarska, Joanna; Malinowski, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wstęp: Leczeniem z wyboru w niedrobnokomórkowym raku płuca (NDRP) w stopniu zaawansowania T1N0M0 jest zabieg operacyjny. Nadal poszukuje się jednak odpowiedzi na pytanie, jaki zakres resekcji miąższu płucnego jest wystarczający dla zapewnienia dobrych wyników odległych. Obecnie za złoty standard uważa się usunięcie płata płuca. Pojawia się jednak wiele doniesień na temat ograniczonych resekcji miąższu płuca, w których uzyskiwane wyniki odległe są równie dobre jak po lobektomii. Cel pracy: Celem pracy jest porównanie wyników leczenia operacyjnego chorych na NDRP w stopniu zaawansowania T1N0M0, u których wykonano lobektomię, z chorymi, u których przeprowadzono resekcję klinową guza nowotworowego. Materiał i metody: Analizą objęto łącznie 65 chorych leczonych z powodu NDRP w stopniu zaawansowania T1N0M0 w okresie od 1 stycznia 1999 r. do 31 grudnia 2005 r. Lobektomię wykonano u 51 chorych, a resekcję klinową w 14 przypadkach. Oceniano przeżycia całkowite, czas wolny od nawrotu choroby nowotworowej, liczbę powikłań okołooperacyjnych oraz liczbę nawrotów miejscowych i przerzutów odległych. Wyniki: Stwierdzono, że u chorych po lobektomiach występuje statystycznie dłuższy całkowity czas przeżycia (43,4±21,6 wobec 28,5±10,7 miesięcy; p=0,032), dłuższy okres wolny od choroby nowotworowej (31,8±26,2 wobec 15,2±11,4 miesięcy; p=0,014) oraz większy odsetek przeżyć 2- i 5-letnich. Nie stwierdzono natomiast istotnych różnic w liczbie nawrotów miejscowych oraz przerzutów odległych, jak również w liczbie powikłań okołooperacyjnych w obu grupach. Wnioski: Ze względu na gorsze wyniki odległe resekcja klinowa nie stanowi alternatywnego sposobu leczenia chorych na NDRP w stopniu zaawansowania T1N0M0.