Dzielimy Się DoświadczeniamiChirurgiczna ablacja lewego przedsionka w leczeniu utrwalonego migotania przedsionków przez przetrwały otwór międzyprzedsionkowy podczas operacji korekcji wady serca - Suwalski, Piotr; Pawlak, Szymon; Gburek, Tadeusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Migotanie przedsionków (MP) jest najczęstszą klinicznie istotną arytmią, będącą ważnym czynnikiem ryzyka zatorowości, obniżenia funkcji lewej komory, a także śmiertelności. Arytmia ta ma wpływ na wieloletnią przeżywalność pacjentów po operacjach kardiochirurgicznych, skutkując wzrostem liczby późniejszych zachorowań oraz zgonów. Ostanie lata przyniosły szybki rozwój w zakresie technologii i poznania elektrofizjologii MP, zaś ablacja chirurgiczna jest coraz częściej wykonywaną procedurą, najczęściej przy operacjach z otwarciem lewego przedsionka. Opisujemy przypadek 60-letniej kobiety z wrodzoną wadą serca w postaci ubytku w przegrodzie międzyprzedsionkowej typu ostium secundum i z utrwalonym migotaniem przedsionków, u której wykonano ablację arytmii bez chirurgicznego otwierania lewego przedsionka, z dostępu przez otwór w przegrodzie międzyprzedsionkowej (ASD) podczas zabiegu korekcji wady.