Dzielimy Się DoświadczeniamiPatomechanizm i czynniki ryzyka ostrych zespołów wieńcowych u młodych dorosłych - Gorgoń-Komor, Agnieszka; Gąsior, Mariusz; Komor, Klaudiusz; Poloński, Lech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
prezentowanej pracy przedstawiono problem występowania ostrych zespołów wieńcowych w grupie tzw. młodych dorosłych w korelacji z czynnikami ryzyka i patomechanizmem aterotrombozy prowadzącej często do zawału serca, a nawet nagłej śmierci sercowej. Naukowcy obecnie podkreślają znaczenie podłoża genetycznego choroby wieńcowej w tej grupie chorych, badając geny odpowiedzialne za występowanie zaburzeń lipidowych oraz poszukując genetycznych markerów schorzenia. Miażdżyca jako choroba cywilizacyjna zaczyna się już we wczesnym dzieciństwie, a nawet, jak donoszą najnowsze badania, w łonie matki. Najnowsze osiągnięcia w leczeniu choroby wieńcowej u młodych dorosłych mogą dostarczyć wielu cennych wskazówek do praktyki klinicznej i nakłonić lekarzy do zdecydowanej modyfikacji czynników ryzyka, co istotnie wpływa na stopień zagrożenia w tej populacji.