Kliniczne aspekty przewlekłej dyspepsji u kobiet w okresie pomenopauzalnym - Walecka, Ewa; Klupińska, Grażyna; Chojnacki, Jan; Nowak, Janusz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Kobiety w okresie pomenopauzalnym często cierpią na uporczywe objawy dyspeptyczne pod postacią bólów w nadbrzuszu, zgagi czy nudności. U części z nich występuje zakażenie Helicobacter pylori, ale eradykacja bakterii nie zawsze usuwa dolegliwości. Sugeruje się, że przyczyną dyspepsji może być niedobór estrogenów. Celem pracy było ustalenie zależności między objawami przewlekłej dyspepsji a czynnością hormonalną u kobiet. Badania przeprowadzono u 84 kobiet w wieku 49–62 lat, u których dyspepsja pojawiła się po raz pierwszy w okresie menopauzy. Oceniano: charakter objawów, stopień zmian zapalnych w żołądku (wg systemu Sydney), stężenie 17-b-estradiolu w surowicy krwi (metodą immunoenzymatyczną), intensywność zakażenia Helicobacter pylori (testem oddechowym – UBT – 13C). U pacjentek zakażonych H. pylori (grupa I) włączono leczenie przeciwbakteryjne (omeprazol, amoksycylina, klarytromycyna). U pacjentek bez zakażenia H. pylori (grupa II) stosowano hormonalną terapię zastępczą (przezskórny system z uwalnianiem 0,05 mg estradiolu/24 godz. oraz doustnie 5 mg medroxyprogesteronu od 16. do 25. dnia cyklu miesiączkowego). Po 12 i 24 tyg. oceniano stopień skuteczności leczenia. Eradykację H. pylori uzyskano u 34 pacjentek (75,5%), ustąpienie objawów u 16 (35,5%) po 12 tyg., a zmniejszenie nasilenia (poprawę częściową) u 11 (24,4%). W grupie II ustąpienie dolegliwości osiągnięto u 12 kobiet (41,4%) po 12 tyg. i u 22 (75,8%) po 24 tyg. HZT. W ocenie endoskopowej po 24 tyg. stwierdzono korzystne zmiany w błonie śluzowej żołądka. Wnioski: 1. Objawy dyspeptyczne u kobiet mogą być spowodowane niedoborem estrogenów. 2. Hormonalna terapia zastępcza może być jednym ze sposobów skojarzonego leczenia przewlekłej dyspepsji u kobiet w okresie pomenopauzalnym.