Długość stosowania hormonalnej terapii zastępczej a jej efekt antyoksydacyjny - Pakalski, Andrzej; Stachowiak, Grzegorz; Połać, Ireneusz; Jędrzejczyk, Sławomir; Pertyński, Tomasz; Stetkiewicz, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Niektóre efekty HRT mogą być związane z antyoksydacyjnym działaniem estrogenów, które chronią struktury komórki przed zniszczeniem poprzez wpływ na zmniejszenie produkcji wolnych rodników. Celem pracy była ocena efektu antyoksydacyjnego hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) u kobiet w okresie pomenopauzalnym w zależności od czasu jej stosowania. Badaną grupę stanowiło 46 kobiet w okresie pomenopauzalnym. Generację reaktywnych form tlenu przez neutrofile krwi obwodowej oceniano metodą chemiluminescencji. Oznaczeń dokonywano przed rozpoczęciem ciągłej estrogenowo-gestagenowej hormonalnej terapii zastępczej, po 3 i po 6 mies. stosowania tej terapii. Wykazano, że im dłuższy jest czas stosowania HTZ, tym generacja reaktywnych form tlenu jest mniejsza.