40 lat IgE - Kruszewski, Robert; Kruszewski, Jerzy (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Odkrycie immunoglobulin E (IgE) w istotny sposób przyczyniło się do rozwoju alergologii jako dziedziny medycyny. Badania prowadzone 40 lat temu przez 2 zespoły w USA i Szwecji wyjaśniły, że przeciwciała uczestniczące w reakcjach atopowych, zwane reaginami, to w rzeczywistości nowa klasa immunoglobulin. Dalsze badania nad właściwościami IgE pozwoliły lepiej poznać mechanizm reakcji alergicznej i opracować nowe metody diagnozowania oraz terapii chorób alergicznych.