Nieinwazyjna wentylacja dodatnim ciśnieniem w zaostrzeniach przewlekłej obturacyjnej choroby płuc - Skoczyński, Szymon; Tażbirek, Maciej; Ograbek-Król, Mariola; Pierzchała, Władysław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) jest jedną z chorób cywilizacyjnych. Jej naturalny przebieg wiąże się z okresowym występowaniem zaostrzeń, będących stanem potencjalnego zagrożenia życia. W trakcie zaostrzenia często dochodzi do powstania niewydolności oddechowej. Pacjenci niewydolni oddechowo w przebiegu POChP są wielokrotnie wentylowani mechanicznie na oddziałach intensywnej terapii. Zaobserwowano, że powszechnie występują u nich powikłania będące przyczyną zwiększonej śmiertelności w przebiegu często występującej respiratorozależności. Nieinwazyjna wentylacja dodatnim ciśnieniem (NIPPV) wydaje się być skuteczną alternatywą terapeutyczną dla przytomnych chorych na POChP i całkowitą niewydolnością oddechową. Niniejszy artykuł prezentuje potencjalne korzyści i sposoby wentylacji z zastosowaniem NIPPV u chorych z zaostrzeniem POChP.