Astma u dzieci – zalecenia Światowej Inicjatywy Zwalczania Astmy (GINA) 2006 - Bant, Andrzej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Astma oskrzelowa należy do najczęstszych przewlekłych chorób układu oddechowego u dzieci. W 2006 r., w celu ułatwienia postępowania klinicznego, Światowa Inicjatywa Zwalczania Astmy (Global Initiative for Asthma – GINA) zaproponowała nową klasyfikację astmy opartą na stopniu jej kontroli, dzieląc ją na astmę kontrolowaną, słabo kontrolowaną i niekontrolowaną. Rozpoznanie astmy u małych dzieci jest szczególnie trudne i opiera się na charakterystycznych objawach klinicznych. Na podstawie dostępnego piśmiennictwa nie zdefiniowano szczegółowych zaleceń dotyczących leczenia astmy u dzieci w wieku Ł5 lat. U dzieci starszych i młodzieży wyróżniono 5 stopni intensywności leczenia. Podkreślono, że podstawą skutecznej terapii astmy jest partnerska relacja między chorym dzieckiem, jego rodzicami a lekarzem.