Wind of changes - Paszkiewicz, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2008)
Jacek Paszkiewicz przewiduje, że w ciągu najbliższego roku – od momentu wejścia w życie ustawy ograniczającej czas pracy lekarzy, będziemy mieli do czynienia z zamykaniem kolejnych oddziałów szpitalnych i koniecznością ich ewakuacji z powodu braku obsady i innych tego typu problemów. Regulacje czasu pracy lekarzy – jak nic innego do tej pory – wpłyną także na strukturę lecznictwa szpitalnego oraz wymuszą jego reorganizację i prawdziwą restrukturyzację placówek. W efekcie w 2009 r. wiele szpitali nie będzie przypominało tych z końca 2007 r. Być może niektóre nawet znikną, bo nie będą sobie mogły poradzić z zapewnieniem obsady lekarskiej i zapłaceniem za nią.