Jednorodne grupy pacjentów - za i przeciw (Menedżer Zdrowia, 2008)
Jak zawsze niepoprawny politycznie Rafał Niżankowski – były wiceminister zdrowia, uważa, że jedyną korzyść z wprowadzenia JGP odniosą firmy modyfikujące systemy raportowania i obróbki informacji, a dla pacjentów jednym z podstawowych problemów stanie się niedostępność procedur kosztochłonnych. Z kolei Wojciech Maksymowicz, były minister zdrowia, broni JGP, uważając, że ograniczenie usług zdrowotnych do najprostszych i najtańszych może się przyczynić do zmniejszenia wydatków przy wzroście liczby świadczeń. Zapaść i bankructwo placówek medycznych wróży prof. Piotr Kuna, dyrektor Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im. N. Barlickiego UM w Łodzi.