Semantyka reformy - Misińska, Barbara (Menedżer Zdrowia, 2008)
Najwyższy też czas, żeby wyjaśnić społeczeństwu, ale też politykom oraz wielu menedżerom zdrowotnym pojęcie prywatyzacja szpitali. Chaos pojęciowy powoduje, że każda propozycja przekształcenia staje się elementem rozgrywek politycznych. Dlatego też Barbara Misińska przypomina, że rozmowy o tzw. prywatyzacji w systemie ochrony zdrowia są pozbawione najważniejszego elementu dyskusji – jednoznacznego rozumienia podstawowych pojęć, takich jak forma własności i forma organizacyjno-prawna prowadzenia działalności medycznej. Niefortunne jest zbyt częste używanie wyrażenia szpitale prywatne , co zostało skrzętnie wykorzystane w przedwyborczej walce – prywatny szpital ukazany został jako samo zło, co oczywiście nie jest prawdą. Zarazem jednak autorka przypomina, że w większości krajów UE szpitale dzieli się na 3 kategorie: publiczne, for-profit i non-profit. W Holandii np. pełną odpowiedzialność za system szpitalny i jego regulację ponosi państwo – co nie zmienia faktu, że 88 proc. szpitali to placówki prywatne, prowadzone jako organizacje non-profit.