Liczy się tylko pacjent - Bondaryk, Katarzyna (Menedżer Zdrowia, 2008)
W cieniu dyskusji o prywatyzacji, kontraktacji, JGP, limitach i niedofinansowaniu służby zdrowia, w resorcie toczą się prace nad taką modyfikacją polskiego prawodawstwa związanego z badaniami klinicznymi, która wyeliminuje obecne patologie. Gdy wspomniane patologie opisaliśmy w numerze 8/2007 Menedżera Zdrowia (Wolnoamerykanka), odezwało się Ministerstwo Zdrowia. Katarzyna Bondaryk, ekspertka resortu opisuje postulowane zmiany Z tekstu widać, że autorka i wielu ludzi w Polsce ma świadomość, że może być prawdą opisana przez nas sytuacja może być prawdą i jest wielce prawdopodobne, iż 80 proc. badań klinicznych jest przeprowadzanych bez wiedzy dyrektorów szpitali, a same badania zostały zawłaszczone przez sprytnych lekarzy, ordynatorów i profesorów, którzy działają niejako w szarej strefie. Dlatego Katarzyna Bondaryk podkreśla, że radykalnej zmiany wymagają nie tylko zagadnienia proceduralne, jak terminy badań czy długość procedury rejestracyjnej. Przede wszystkim konieczne jest zreformowanie systemu ochrony osób biorących udział w badaniach klinicznych.