Doktor Horror - Cywiński, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2008)
Jaki system leczenia oferują swoim pacjentom nasi sąsiedzi zza Odry? O tym można dowiedzieć się z niemieckiego bloku, dwóch tekstów, w których opisujemy patologie, ale i zalety systemu ochrony zdrowia w RFN. Z pierwszego tekstu wynika, że niemieccy koledzy naszych lekarzy popełniają rocznie milion błędów medycznych, w efekcie których umiera 17 tys. osób. Opisujemy patologię niemieckiej służby zdrowia, która straciła kontrolę nad swoimi przedstawicielami. Niemieccy lekarze przekonują, że ze szpitalami w RFN nie jest tak źle, bo pod względem liczby błędów lekarskich plasują się w średniej strefie (w europejskim zestawieniu najwyżej znajdują się państwa skandynawskie). Gorzej od Niemiec wypada np. Wielka Brytania. Ale Sojusz Akcji Bezpieczeństwa Pacjentów ( Aktionsbündnis Patientensicherheit ) podnosi alarm: błędów jest zbyt dużo. Dlatego medycy w RFN uruchomili internetowy portal pod symptomatyczną nazwą: każdy błąd się liczy (jeder-fehler-zaehlt.de), z takimi rubrykami, jak bank informacji, błąd miesiąca, błąd tygodnia, aktualne komentarze itp. W tę inicjatywę zaangażowały się zarówno izby lekarskie, Federalne Ministerstwo Zdrowia w Berlinie, jak i organizacje ochrony pacjentów. Wspólnie analizują popełnione uchybienia i zastanawiają się, jak uniknąć ich w przyszłości.