Bezpieczeństwo terapii dożylnej - Grzesiowski, Paweł (Menedżer Zdrowia, 2008)
Paweł Grzesiowski przypomina, że jeśli przyjąć, iż w Polsce ok. 0,5 mln pacjentów ulega zakażeniu szpitalnemu, to rocznie mamy do czynienia z ok. 50 tys. chorych z zakażeniem związanym z linią naczyniową i terapią dożylną. Z badań ankietowych wynika, że w polskich szpitalach tylko 60 proc. leków dożylnych przygotowywanych jest w prawidłowych warunkach, tj. w wydzielonym miejscu na stanowisku pielęgniarskim lub w gabinecie zabiegowym. Tymczasem redukcja ryzyka związanego z terapią dożylną oraz eliminacja strat w zakresie sprzętu, wyrobów medycznych i produktów leczniczych służących do tego celu może przynieść szpitalowi znaczne oszczędności. O skali tych oszczędności można przeczytać w artykule Pawła Grzesiowskiego.