Od ściany do ściany - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2008)
Były wiceprezes NFZ krytykuje projekt dodatkowych ubezpieczeń – zwraca uwagę, że przedłożony projekt ustawy o dobrowolnych ubezpieczeniach zdrowotnych jest bardzo ogólny. Wątpliwości budzi w niektórych paragrafach łamanie podstawowych zasad ubezpieczeń, a proponowane rozwiązania wymagają uzupełnienia o mechanizmy podatkowe. Ponadto wprowadzenie nadzoru merytorycznego w postaci nowej instytucji Urzędu Nadzoru Ubezpieczeń Zdrowotnych, aczkolwiek jest powrotem do funkcjonującej w przeszłości formy kontroli, wymaga zmian kompetencyjnych na linii UNUZ – Ministerstwo Zdrowia, co w przyszłości, jak pokazała praktyka, może być przedmiotem licznych sporów.