Opis przypadkuZespół Melkerssona-Rosenthala. Opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Sobjanek, Michał; Żelazny, Izabela; Włodarkiewicz, Adam; Nowicki, Roman; Michajłowski, Igor (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Zespół Melkerssona-Rosenthala manifestuje się triadą objawów, tj. obrzękiem zlokalizowanym na twarzy, nawracającym porażeniem nerwu twarzowego oraz pobruzdowanym językiem (łac. lingua plicata). Często obserwuje się formy skąpoobjawowe. Etiologia zespołu Melkerssona-Rosenthala nie jest znana, pod uwagę brane są czynniki genetyczne, autoimmunologiczne i infekcyjne. Autorzy niniejszego doniesienia prezentują przypadek 40-letniego mężczyzny z pełnoobjawowym zespołem Melkerssona-Rosenthala, leczonego z dobrym efektem doogniskowymi iniekcjami z triamcinolonu oraz dapsonem. Dokonano jednocześnie przeglądu piśmiennictwa dotyczącego tej rzadko spotykanej jednostki chorobowej oraz współczesnych koncepcji terapeutycznych.