Przerzuty nowotworowe – terrorysta XXI wieku - Harłozińska-Szmyrka, Antonina; Sobańska, Ewa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Mechanizmy odpowiedzialne za potencję przerzutową, określane jako kaskada przerzutowa, są złożone i pozostają kontrowersyjne. W niniejszym artykule przedstawiono współczesną wiedzę na temat adhezji i deadhezji komórkowej, penetracji, przeżycia i wynaczynienia komórek nowotworowych z krążenia. Przedyskutowano regulacyjną rolę mikrośrodowiska guza, złożoność transmisji sygnałów i znaczenie proteolizy podścieliska w migracji komórek nowotworowych do miejsc wtórnego wzrostu. Omówiono rolę zapisów genetycznych w komórkach guza determinujących korzystną lub niekorzystną prognozę kliniczną i mechanizmy predylekcji narządowej w rozwoju przerzutów. Zrozumienie dynamicznych oddziaływań między zaprogramowanymi genetycznie komórkami nowotworowymi a mikrośrodowiskiem stwarza nadzieję wypracowania nowych leków o sile rażenia nakierowanej na zdefektowane geny lub ich produkty determinujące poszczególne etapy kaskady przerzutowej.