Jak ocenić ryzyko przed operacją kardiochirurgiczną. Zadanie nie tylko dla kardiochirurga, anestezjologa i kardiologa, lecz także dla lekarza rodzinnego - Szafron, Bartłomiej; Szafranek, Andrzej; Zembala, Marian (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Lekarz rodzinny coraz częściej spotyka się w swojej praktyce z chorym zakwalifikowanym do leczenia kardiochirurgicznego. Ważnym elementem przygotowania do operacji jest racjonalna ocena jej ryzyka. Istotną pomoc w tym zakresie stanowią modele ryzyka, które służą do prognozowania wczesnej śmiertelności. Ze względu na sposób opracowania oraz rozpowszechnienie w kardiochirurgii europejskiej szczególną pozycję zajmuje tutaj europejski model EuroSCORE. Pomimo istotnych różnic pomiędzy populacjami pod względem występowania poszczególnych czynników ryzyka ujętych w modelu został on pozytywnie zweryfikowany w rzeczywistości polskiego ośrodka kardiochirurgicznego. W niniejszym opracowaniu omówiono zmienne modelu EuroSCORE, ich występowanie oraz wpływ na wynik operacji. Znajomość zagrożeń wynikających z obecności czynników ryzyka pozwala na optymalne przygotowanie chorego do zabiegu i w konsekwencji zmniejsza ryzyko zabiegu.