Postępy w diagnostyce i terapii choroby nadciśnieniowej i nadciśnienia wtórnego - Więcek, Andrzej; Nieszporek, Teresa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
W niniejszej pracy omówiono najważniejsze zmiany w diagnostyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego wprowadzone w 2007 r. przez Europejskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego i Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (ESH/ESC). Przedstawiono też postępy w rozpoznawaniu i leczeniu takich wtórnych postaci nadciśnienia, jak zwężenie tętnicy nerkowej, pierwotny hiperaldosteronizm i guz chromochłonny.