Standardy postępowania diagnostycznego i terapeutycznego w nadciśnieniu tętniczym w różnych sytuacjach klinicznych - Gaciong, Zbigniew (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Niejednokrotnie lekarz sprawujący opiekę nad chorym z nadciśnieniem tętniczym staje wobec sytuacji szczególnych lub trudnych. W artykule przedstawiono zasady postępowania u pacjenta z nadciśnieniem tętniczym i przebytym udarem mózgu, ciążą, niewydolnością serca i przewlekłą chorobą nerek opracowane na podstawie najnowszych zaleceń towarzystw europejskich.