Postępy w diagnostyce i terapii kłębuszkowych i cewkowo-śródmiąższowych chorób nerek - Rutkowski, Bolesław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Przewlekłe kłębuszkowe i cewkowo-śródmiąższowe choroby nerek nadal stanowią jedną z ważnych przyczyn rozwoju schyłkowej niewydolności nerek. Ich nowoczesna diagnostyka wymaga wielokrotnie wykonania biopsji nerki. W niniejszym opracowaniu przedstawiono warunki, jakie winno spełniać dobrze i wiarygodnie przeprowadzone pod względem technicznym badanie, a także standard opracowania i opisu materiału biopsyjnego. Ważne jest, aby w naszym kraju – wzorem innych społeczności – utworzony został krajowy rejestr biopsji nerki, oparty o jednolite kryteria diagnostyczne. Jednocześnie – po uzyskaniu wyniku badania – w terapii należy stosować współcześnie obowiązujące zalecenia i algorytmy postępowania leczniczego. W artykule w skrócie zaprezentowano powyższe zalecenia i standardy omówione szerzej w nowym podręczniku dotyczącym rozpoznawania i leczenia chorób nerek, który znajduje się w końcowej fazie druku. Dotyczy to zarówno pierwotnych i wtórnych glomerulopatii, jak też nefropatii cewkowo-śródmiąższowej. Należy podkreślić, iż w każdym przypadku ważna jest odpowiednio wczesna identyfikacja czynników postępu przewlekłej choroby nerek oraz prowadzenie nefroprotekcji niefarmakologicznej i farmakologicznej.