Otyłość i nadwaga – epidemia XXI wieku - Pupek-Musialik, Danuta; Kujawska-Łuczak, Magdalena; Bogdański, Paweł (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Rozpowszechnienie otyłości określa się mianem globalnej epidemii. Dwóch na trzech dorosłych Polaków ma nadwagę lub jest otyłych. W patogenezie rozwoju otyłości uczestniczą czynniki genetyczne, metaboliczne, psychologiczne i środowiskowe. Osoby otyłe częściej niż szczupłe chorują na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze, chorobę niedokrwienną serca, zespół bezdechu w czasie snu oraz mają zaburzenia gospodarki lipidowej. Nadmierna masa ciała zwiększa ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, przyspiesza rozwój choroby zwyrodnieniowej stawów oraz znacznie pogarsza jakość życia. W artykule omówiono zasady postępowania niefarmakologicznego w leczeniu otyłości i przedstawiono nowoczesne leki anorektyczne.