Nowe trendy diagnostyczne i terapeutyczne w okulistyce - Niżankowska, Maria Hanna; Muzyka-Woźniak, Maria; Oficjalska-Młyńczak, Jolanta (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
W artykule omówiono nowe trendy w odniesieniu do 3 grup chorób przodujących w rankingach przyczyn ślepoty w krajach rozwiniętych. Ogromny postęp obserwuje się w technice usuwania zaćmy starczej i substytucji naturalnej soczewki wszczepami wewnątrzgałkowymi. Zmienia to diametralnie czas i efekt rehabilitacji wzrokowej, a w konsekwencji wskazania operacyjne. W jaskrze nastąpiła zmiana kryteriów rozpoznania, strategii oraz metod leczenia i sposobu monitorowania jego wyników. Spektakularne osiągnięcie ostatnich dwóch lat w leczeniu neowaskularnej postaci zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD) to doszklistkowe iniekcje przeciwciał anty-VEGF. W artykule omówiono też rolę zaawansowanych technologicznie metod obrazowania zmian anatomicznych siatkówki i nerwu wzrokowego (GDx, HRT i OCT) zarówno w rozpoznawaniu, jak i monitorowaniu efektów leczenia.