Estradiol i dydrogesteron w doustnej terapii hormonalnej okresu menopauzy - Pertyński, Tomasz; Stachowiak, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Estradiol (E2) i dydrogesteron są stosowane doustnie w terapii hormonalnej (HT) okresu menopauzy od wielu lat. Dostępne obecnie w Polsce preparaty E2 z dydrogesteronem zapewniają wysoką skuteczność leczniczą zarówno w ciągłej (w tym niskodawkowej), jak i sekwencyjnej HT. To połączenie estrogenu z progestagenem charakteryzuje wyjątkowo korzystny profil farmakologiczny (z korzystnym wpływem na profil lipidowy, gospodarkę węglowodanową, ciśnienie tętnicze czy skórę) oraz wysoki stopień bezpieczeństwa terapeutycznego (wpływ na endometrium i profil krwawień macicznych oraz na tkanki sutka). Ten typ HT winien być jedną z podstawowych opcji terapeutycznych dla kobiet menopauzalnych wymagających leczenia hormonalnego