Czynniki warunkujące skuteczność krioablacji w leczeniu rozrostów endometrium - Żak, Halina; Baranowski, Włodzimierz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
W pracy przedstawiono wyniki klinicznego zastosowania metody krioablacyjnej w leczeniu nienowotworowych rozrostów błony śluzowej macicy u 50 kobiet. Celem pracy było określenie czynników demograficznych, klinicznych i ultrasonograficznych determinujących skuteczność krioablacji u pacjentek z nieprawidłowym krwawieniem z dróg rodnych z powodu nienowotworowych przerostów błony śluzowej macicy. Ostatecznym celem pracy była próba opracowania algorytmu kwalifikacji i tym samym identyfikacja grupy kobiet z największym prawdopodobieństwem trwałego sukcesu terapeutycznego. Stwierdzono, że krioablacja jest skuteczną metodą leczenia nieprawidłowych krwawień z dróg rodnych na podłożu nienowotworowego przerostu endometrium. Metodę krioablacji powinno się stosować u pacjenek bez otyłości, u których pierwsza miesiączka wystąpiła w 12. roku życia lub później, które rodziły co najwyżej 2 razy, oraz te, u których grubość endometrium nie przekraczała 6,4 mm.