Miomektomia laparoskopowa - Sobstyl, Małgorzata; Baran, Arkadiusz; Robak-Chołubek, Dorota; Tkaczuk-Włach, Joanna; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Miomektomia laparoskopowa jest coraz częściej wykonywanym zabiegiem operacyjnym. Zależnie od liczby, wielkości i topografii mięśniaków wymaga ona różnych umiejętności od operatora i stwarza różne wymagania sprzętowe. Wielu autorów stara się określić pewne parametry mięśniaków (wielkość, lokalizację, liczbę), które warunkują sprawne przeprowadzenie miomektomii. Mają one charakter subiektywny i zależą od doświadczenia ośrodka i posiadanego przezeń sprzętu. Miomektomia laparoskopowa powinna być szczególnie polecana pacjentkom, które chcą mieć dzieci. Wydaje się, że jest procedurą bezpieczną i skuteczną, ale jak każda operacja nie jest pozbawiona powikłań.