Orgazm a menopauza w życiu kobiety - Łukasiewicz, Monika; Lew-Starowicz, Zbigniew (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
W okresie menopauzy często dochodzi do obniżenia nastroju i dysfunkcji seksualnych, co w konsekwencji prowadzi do negatywnych zmian w życiu osobistym. Według National Health and Social Life Survey zaburzenia orgazmu są drugim co do częstości występowania zaburzeniem seksualnym. Są one uwarunkowane nie tylko czynnikami hormonalnymi i psychicznymi, ale często również partnerskimi i społecznymi. Najczęściej stosowaną formą leczenia jest terapia poznawczo-behawioralna. Do tej pory nie zarejestrowano jednak żadnego leku do stosowania specyficznie w przypadku zaburzeń orgazmu. Duże nadzieje w przypadku kobiet w okresie menopauzy z dysfunkcjami seksualnymi są pokładane w – wymagającej ciągle jeszcze większej liczby badań – terapii estrogenowo-androgenowej.