Niestabilność mikrosatelitarna u kobiet z rakiem endometrium z regionu łódzkiego - Sobczuk, Anna; Smolarz, Beata; Romanowicz-Makowska, Hanna; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Cel pracy: Niestabilność mikrosatelitarna (MSI) odgrywa ważną rolę w rozwoju różnych nowotworów, w tym raka endometrium. Celem pracy było określenie niestabilności mikrosatelitarnej u 100 kobiet w wieku pomenopauzalnym z rakiem endometrium, w próbkach DNA uzyskanych z guza i krwi pobranych od tej samej pacjentki. Materiał i metody: Jako kontrolę zastosowano krew uzyskaną od kobiet, u których nie stwierdzono choroby nowotworowej (n=100). Niestabilność mikrosatelitarna została określona przy zastosowaniu panelu 5 markerów mikrosatelitarnych dla jednonukleotydowych i dwunukleotydowych sekwencji powtórzonych: BAT 25 (locus 4q12), BAT 26 (2p16), D2S123 (2p16-p21), D5S346 (5q21-q22) i D17S250 (17q11.2-q12). Wyniki: Nie stwierdzono różnic w częstości niestabilności mikrosatelitarnych pomiędzy próbkami krwi a próbkami uzyskanymi z guza, pobranych od tej samej pacjentki. Stopień niestabilności mikrosatelitarnej był znacząco wyższy u chorych na raka endometrium [40/100 (40%)] w porównaniu z grupą kontrolną [12/100 (12%)] (p<0,05). Wniosek: Wyniki sugerują, że niestabilność mikrosatelitarna wydaje się istotna dla rozwoju raka endometrium.