Ocena skuteczności szczepionki RESAN w immunoprofilaktyce i immunoterapii endometriozy – badanie eksperymentalne na modelu zwierzęcym. Część III – czy konieczne jest histologiczne potwierdzenie endometriozy? - Szymanowski, Krzysztof; Chmaj-Wierzchowska, Karolina; Niepsuj, Joanna; Yanchanka, Andrey; Florek, Ewa; Barlik, Magdalena; Opala, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Wstęp: Zgodnie z rekomendacją ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) endometriozę głęboką i naciekającą oraz w postaci zmian torbielowatych należy potwierdzić histopatologicznie. Cel pracy: Celem pracy było porównanie wstępnego i ostatecznego rozpoznania endometriozy w badaniu eksperymentalnym na modelu zwierzęcym. Materiał i metody: Grupę 58 dojrzałych szczurzyc podzielono na 3 mniejsze grupy. W I etapie podano szczepionkę RESAN w grupie I (n=24). W II etapie po 3 mies. wszczepiono endometriozę w grupach I i II (n=24). Zwierzętom z grupy kontrolnej – III (n=10), wykonano laparotomię bez wszczepienia endometriozy w otrzewną. Po kolejnych 3 mies. we wszystkich grupach usunięto i oceniono histologicznie ogniska powstałej endometriozy. Dodatkowo w grupie II podano RESAN w celach leczniczych (etap III). Po 3 mies. ponownie dokonano oceny makroskopowej i mikroskopowej ewentualnych ognisk endometriozy (etap IV). Za kryterium rozpoznania endometriozy w ocenie makroskopowej przyjęto występowanie jednej i więcej z wymienionych cech – obecność pęcherzyków i/lub zrostów wokół wszczepu, i/lub ognisko przekrwienia na otrzewnej ściennej jamy brzusznej. Wyniki: W grupie I makroskopowo endometriozę rozpoznano u 5 z 23 zwierząt. Po weryfikacji histologicznej potwierdzono ją tylko u 1 szczura. W IV etapie doświadczenia u żadnego ze zwierząt z grupy I nie rozpoznano cech endometriozy. W grupie II na III etapie badań endometriozę podejrzewano u 21 szczurów. W ocenie mikroskopowej diagnozę potwierdzono u 16 zwierząt. W IV etapie badań u 12 spośród 16 zwierząt ze zdiagnozowaną wcześniej endometriozą nie stwierdzono zmian w ocenie makroskopowej i mikroskopowej. Wnioski: Makroskopowe rozpoznanie ognisk endometriozy zawsze powinno być potwierdzone badaniem histopatologicznym.