Patomechanizm i klinika sepsy - Płusa, Tadeusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Za wywołanie sepsy – zespołu objawów wynikających z nadmiernej reakcji zapalnej organizmu – odpowiedzialne są zakażenia inwazyjne. Istotną rolę w ich rozwoju odgrywają receptory zlokalizowane na powierzchni komórek odpowiedzi immunologicznej. W przekazywaniu sygnału do wnętrza komórki pośredniczą tzw. receptory toll-like (ang. toll-like receptors – TLR). Sepsa zaburza interakcję między czynnikami prozapalnymi i przeciwzapalnymi. Właściwe rozpoznanie i następowe procedury terapeutyczne akceptowane przez pracowników służby zdrowia mogą być pomocne w nadzorowaniu procesów rozprzestrzeniania się śmiertelnych zakażeń.