Antybiotykoterapia zakażeń układu moczowego u dzieci - Ziółkowska, Helena (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Zakażenia układu moczowego (ZUM) należą do najczęstszych infekcji bakteryjnych u dzieci. Zakażenie to rozpoznaje się u ok. 5% gorączkujących niemowląt i małych dzieci. Dzieci z ZUM narażone są na rozwój blizn pozapalnych, które mogą prowadzić do przewlekłej choroby nerek i nadciśnienia tętniczego. Szczególna rola we wczesnym rozpoznaniu i leczeniu ZUM przypada lekarzom pierwszego kontaktu. W niniejszej pracy omówiono najważniejsze zasady rozpoznawania, leczenia i stosowania profilaktyki przeciwbakteryjnej w ZUM u dzieci.