Antybiotykoterapia wybranych zakażeń przewodu pokarmowego - Kotowska, Maria; Albrecht, Piotr (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
W pracy omówiono diagnostykę, symptomatologię i zasady terapii wybranych zakażeń bakteryjnych przewodu pokarmowego u dzieci i dorosłych. Najczęściej objawiają się one pod postacią ostrej biegunki infekcyjnej, przy czym u kobiet ciężarnych i osób w wieku podeszłym stan ten wymaga szczególnej uwagi i specjalnego podejścia terapeutycznego. Do częstych chorób wymagających antybiotykoterapii należą kampylobakterioza i jersinioza, spotykana zarówno w krajach rozwijających się, jak i wysoko uprzemysłowionych. Coraz powszechniejszym problemem związanym z przemieszczaniem się ludności jest biegunka podróżnych. Wobec szybkiego narastania oporności bakterii na antybiotyki decyzja o rozpoczęciu antybiotykoterapii powinna być ostrożna i wyważona.