Szczepienia przeciw HPV jako pierwotna profilaktyka raka szyjki macicy oraz innych zmian wywołanych przez HPV - Majewski, Sławomir; Sikorski, Marek (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
W artykule przedstawiono najnowsze dane dotyczące szczepionek przeciw genitalnym typom ludzkiego wirusa brodawczaka ludzkiego (HPV). Omówiono ich immunogenność i skuteczność kliniczną w zapobieganiu stanom przednowotworowym i rakom szyjki macicy, sromu oraz innym zmianom związanym z zakażeniem tymi wirusami (np. brodawkom płciowym). Przedstawiono także dane dotyczące bezpieczeństwa stosowania szczepionek przeciw HPV oraz podstawy zjawiska ochrony krzyżowej (ang. cross-protection).