Odpowiedzialność karna lekarza – nowe aspekty - Świątek, Barbara (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Niniejsza praca stanowi uzupełnienie rozważań autorki na temat odpowiedzialności karnej lekarza zawartych w opublikowanych wcześniej pracach. Wydarzenia ostatnich lat odsłoniły nowe aspekty tego problemu. Dotyczą one publicznego oskarżenia przez ministra sprawiedliwości lekarza kardiochirurga o zabójstwo pacjenta poddanego przeszczepowi serca, dyskusji na temat korupcji w środowisku lekarskim, wpływu orzeczenia Sądu Najwyższego przyjmującego, iż lekarz musi respektować wolę pacjenta wyrażoną przed utratą przytomności na działania ratunkowe – ratowanie życia chorych sprzeciwiających się pewnym działaniom, problemów prawnych związanych ze stwierdzaniem zgonu.