Staranność i rzetelność a lekkomyślność i niedbalstwo w pracy lekarza rodzinnego - Trnka, Jakub; Drobnik, Jarosław; Susło, Robert; Steciwko, Andrzej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Staranność i rzetelność postępowania z pacjentem są podstawą działalności lekarza. W kształceniu młodych lekarzy staramy się, oprócz przekazania im podstaw najnowszej wiedzy medycznej, nauczyć ich zasad starannego i rzetelnego postępowania z pacjentami. Lekkomyślność i niedbalstwo są przeciwieństwem tych cech i najczęściej narażają pacjenta na przykre konsekwencje, a lekarza na odpowiedzialność karną, cywilną, zawodową i służbową. Autorzy przedstawiają przykłady niedbalstwa w pracy lekarzy, których skutkiem było popełnienie błędów medycznych.