Korzystanie z Internetu medycznego i usług z zakresu e-zdrowia w opinii publicznej Polaków w 2007 roku - Staniszewski, Andrzej; Bujnowska-Fedak, Maria Magdalena (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
W pracy przedstawiono wyniki badania sondażowego*, przeprowadzonego w kwietniu 2007 r. na losowej, reprezentatywnej próbie 1000 mieszkańców Polski w wieku 15–80 lat. Jego celem było określenie, w jakim stopniu Polacy korzystają z Internetu medycznego oraz usług z zakresu e-zdrowia. Z Internetu korzysta już 66,7% Polaków, przy czym 41,4% z nich – codziennie. Blisko połowa (48,2%) respondentów uważa sieć WWW za ważne źródło informacji dotyczących zdrowia. Ponad połowa (55,3%) użytkowników Internetu poszukuje w sieci takich informacji co najmniej raz w miesiącu. Odsetek internautów w Polsce zwiększył się w ciągu 2 lat o 13,9%, a użytkowników Internetu medycznego – o 11,8%. Jest to zgodne z obserwowaną w tym samym czasie tendencją europejską.