Mikroskopia wirtualna we współczesnej patologii - Słodkowska, Janina (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Telepatologia (TP) to forma praktykowania patologii na odległość, z wykorzystaniem technologii telekomunikacji jako środka ułatwiającego transfer obrazów patomorfologicznych pomiędzy odległymi placówkami. Telepatologia pozwala na szybki dostęp do opinii specjalisty na odległość w aktualnym czasie. Ma szereg form i potencjalnych zastosowań. Ostatnie osiągnięcia technologiczne w dziedzinie preparatów wirtualnych i wirtualnej mikroskopii nadały TP większe znaczenie w e-edukacji, zewnętrznej kontroli jakości, automatycznej analizie obrazu i rutynowej diagnostyce patologicznej. Artykuł prezentuje krótki przegląd systemów i modeli TP stosowanych w różnych obszarach patologii.