Opis przypadkuPrzetoka przełykowo-okrężnicza u pacjentki z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego po przebytej gastrektomii z powodu choroby Ménétriera. Opis przypadku oraz przegląd literatury - Filip, Rafał; Paluszkiewicz, Piotr (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Choroba Ménétriera (CM) jest chorobą charakteryzującą się pogrubieniem fałdów błony śluzowej żołądka w następstwie hiperplazji komórek nabłonkowych z towarzyszącym przerostem komórek gruczołów żołądkowych i zwiększonym wydzielaniem śluzu. Ciężki przebieg tej choroby u osób dorosłych może prowadzić do konieczności leczenia operacyjnego, w tym całkowitego wycięcia żołądka. Objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (CU) obejmują dolegliwości bólowe, biegunki i niedokrwistość, a w zaawansowanych postaciach choroby toksyczne, rozszerzenie okrężnicy, perforacje i zwężenia. Powikłania są często wskazaniem do całkowitego wycięcia jelita grubego. Jednoczesne występowanie CM i CU jest bardzo rzadkie. W pracy przedstawiono wyjątkowy przypadek współwystępowania CM i CU. Pacjentce z powodu CM całkowicie wycięto żołądek, a po kilku latach jelito grube z powodu ciężkiego przebiegu CU powikłanego zwężeniem okrężnicy zstępującej z towarzyszącą przetoką przełykowo-okrężniczą.