Opis przypadkuPierwotny czerniak kanału odbytu i odbytnicy – opis przypadku - Kula, Zbigniew; Kłonowska-Majchrzak, Katarzyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Pierwotny czerniak kanału odbytu i odbytnicy jest rzadkim, złośliwym guzem o krańcowo złym rokowaniu. W literaturze opisano ponad 500 przypadków tego nowotworu. Czerniak odbytu niekiedy może być mylony z innymi łagodnymi schorzeniami, takimi jak choroba hemoroidalna. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek 73-letniego mężczyzny z bólem i krwawieniami z odbytu. Rozpoznanie ustalono na podstawie kolonoskopii z pobraniem wycinków. Chorego leczono napromienieniem, a następnie operacyjnie. Czas przeżycia od chwili rozpoznania do zgonu wynosił 2 lata. Wczesne rozpoznanie może poprawić skuteczność leczenia i długość przeżycia pacjentów z czerniakiem złośliwym kanału odbytu i odbytnicy